DEVA Partili Milletvekili Cem Avşar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sunduğu yazılı soru önergesinde 6 Şubat depremlerinden sonra haber alınamayan yaklaşık 1000 kişiyi sordu. Avşar, “Kayıp yakınları, ölüleri dahi olsa yakınlarına ulaşmak istemektedirler” dedi.Avşar, Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’nin verilerine göre 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde kaybolan 1000 civarı vatandaşın akıbetini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya verdiği yazılı soru önergesiyle sordu.Depremin ardından büyük bir koordinasyonsuzluk yaşandığını ve devletin depremden etkilenen vatandaşlara müdahale konusunda yetersiz kalmasını eleştiren Avşar, soru önergesinde şu açıklamaya yer verdi:
‘Yakınları, ölüleri dahi olsa ulaşmak istiyorlar’
“Ailelerin hayatta kalan bireyleri, cenazelerini tespit etmekte zorlanmış ve çoğu kimsesizler mezarlığına defnedilmiştir. Böylece isimleri ve kimlikleri belirlenememiştir. Bununla birlikte kaçırılma ya da kaybolma (özellikle çocuklar ve kadınlar için) ihtimali de düşünülmektedir. “‘Verilere göre kayıp sayısı 1000 civarında’
“Dernek yetkilileri ve kayıp yakınları, ölüleri dahi olsa yakınlarına ulaşmak istemektedirler. Bu endişeler ile kayıp yakınları tarafından kurulan Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’nin verilerine göre kayıp sayısı 1000 civarındadır.”‘Kayıpların bulunması için bir çalışma başlatıldı mı?’
Avşar, Bakan Yerlikaya’nın cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:- 6 Şubat depremleri sonrası kaybolan toplam kaç vatandaşımız bulunmaktadır? Hangi ilde kaç vatandaşımız kayıptır?
- Üzerinden geçen 9,5 aylık süreçte bu vatandaşlarımızın bulunması için bir çalışma başlatıldı mı? Söz konusu ailelerle bir görüşmeniz oldu mu?
- Hastanelerde ve devlet koruması altında olan kurumlarda DNA tespit araştırmaları yapıldı mı?
- Kimsesizler mezarlığında DNA tespiti ve kayıp teşhisi için fethi kabir yapıldı mı?
- Cesetlerin Molozlara karışması kaygısıyla molozlar tarandı mı ve gerekli incelemeler yapıldı mı?
- Kaçırılma veya kaybolma ihtimaline karşı kolluk kuvvetleri veya adli makamlar tarafından bir araştırma/soruşturma yapılmakta mıdır?